Problémák a másolattal

Miért nem pont ugyan olyan a másolatom, mint az eredeti?
Miért lett egy darab kazettám két vagy több fájlba másolva?


A másolás és a videókép lejátszóról való közvetlen megtekintése merőben eltér. A megtekintéshez a televíziók számára elegendő (akár gyengébb) képjel, míg a másoláshoz a megfelelő minőségű és erősségű képjel mellett megfelelő szinkronjel is szükséges. A képjel és a szinkronjel erőssége, minősége eltérhet és a kettő alapvetően nem függ össze. Van olyan, hogy a szinkronjel erős, de a kép zajos, vagy szétesik, de a felvevők tudnak tovább működni, hiszen a szinkront megkapják és van olyan, hogy a kép tökéletesnek látszik, de mivel a szinkronjellel gondok vannak, ezért leállnak a felvevők, ill. valamilyen jelenséget produkálnak, mint a torzult kép, vagy hasonló anomália.

Figyelembe kell venni, hogy sok esetben akár 20-30 éves kazettákról beszélünk. Óhatatlanul gyengül, sérül, módosul a mágneses elven rögzített jel a vékony szalagokon, a tárolás minőségétől is függően (páratartalom, hőmérséklet, por, stb).

A másolásnál ráadásul számolni kell egy minimális minőségromlással is az eredeti felvételhez képest, ez analóg technikánál elkerülhetetlen. Ezt igyekeznek visszapótolni digitális módon eszközeink.

Mindemellett fontos megemlíteni, hogy gyakran érkeznek ügyfeleink hozzánk azzal a kérdéssel, hogy 20 éves kazettáikon lesz-e egyáltalán még kép, érdemes-e ezekkel még egyáltalán foglalkozni. Tény, hogy akkor is romlik a kazettákban lévő szalagokon tárolt anyag minősége, ha az évek során egyáltalán nem kerültek lejátszásra, hiszen a mágneses elven történő adattárolásra is a fizika törvényei vonatkoznak. Ettől függetlenül meg szeretnénk nyugtatni kedves leendő megrendelőinket, hogy az anyagok 99%-a menthető. Nagyon-nagyon ritkán találkozunk egy-egy olyan felvétellel, amire sajnos azt kell mondanunk, hogy mi sem tudunk vele már mit kezdeni. Érdemes nem sokat hezitálni és minél előbb elhozni nekünk digitalizálásra felvételeiket annak érdekében, hogy emlékeiket minél jobb minőségben tudjuk megmenteni.

Az összes elkészült felvételen alul egy zajos csík látható, pedig ha az eredetit közvetlenül a tévén nézem, azon nincs rajta, miért van ez?

Az alsó csík egy úgynevezett head switching noise jelenségből adódik (a videók két repülőfejjel dolgoznak, amit váltakozva használnak a lejátszáshoz), ami az eredeti videó képén is rajta van. A televízióknál éppen ezért alkalmazzák az overscan beállítást, ami annyit tesz, hogy gyárilag úgy nyújtják szét a képet (alig észrevehető mértékben), hogy azon ez a csík ne legyen látható (a televízió képernyőjén kívülre kerüljön), ezért nem jelentkezik a csík a videólejátszóval, vagy kamerával lejátszva az eredeti felvételt közvetlenül televízión megnézve. Mi viszont a teljes eredeti képtartalmat másoljuk (minden más másolással foglalkozó cégnél is így van ez, hiszen nem is lehet másképp, mivel ez a technológiából adódik), ami bármilyen megtekintés esetén (ami nem composite kimenetről történik, tehát jellemzően videomagnóról) látható lesz a képen.
Ha valakit nagyon zavar ez a csík, akkor a PC lejátszó programjában be tud állítani overscan, ill. zoom opciókat, ezekkel eltüntethető a csík lejátszáskor, de cserébe a képtartalomból is elvész egy kicsi. Hasonlóan használható megoldás újabb televízió készülékeknél az opcionálisan beállíható overscan, ami csak egészképernyős lejátszás esetén használ, de ilyenkor is elvész a képtartalom egy kis része (a széle) természetesen.
Emellett a csík eltávolítható vágási utómunkálatokkal is, ilyet cégünk nem vállal, de otthon bármilyen (akár ingyenes) vágóprogrammal megoldható. Ilyet mi is szoktunk mellékelni az elkészült fájlokhoz. Javasoljuk például az Avidemux program használatát, ami ingyenesen letölthető és használható, valamint nagy előnye, hogy nem kódolja át a vágott anyagot, ezzel nem rontja tovább a minőségét az eredetihez képest.

Belenéztünk a felvételekbe az Emlékmentés.hu-nál mikor átvettem őket, akkor teljesen rendben voltak, itthon viszont zajos a lejátszás, kockás, akadozik, vagy egyéb problémák vannak vele, mi a teendőm?

A kérdés magában foglalja azt a választ, hogy bizony nem a felvétellel, másolattal van a gond, hanem a lejátszással az Ön számítógépén. Amennyiben Ön nem ért a számítógép rendszerszintű kezeléséhez, úgy keressen fel egy rendszergazdát, vagy valamilyen ismerőst, aki ért hozzá. A lejátszáskori problémák 99%-át a nem megfelelő codec-ek (ill. azok hiánya), vagy maga a lejátszó program okozza. A másolatok mellé szoktunk mellékelni teljesen ingyenes lejátszóprogramot, ill. codec pack-ot is, aminek az Ön számítógépére feltelepítése és használata orvosolhatja a problémát.

Okostelevíziómon szeretném megnézni az elkészült fájlos másolatokat, de nem sikerül lejátszanom őket, mit tegyek?

Első és legfontosabb tanácsunk: semmiképp se csatlakoztassa a külső vincsesztert a televízióhoz! Kösse a számítógépre inkább és a számítógépen keresztül másolja rá azt az egy-két fájlt (vagy amennyi ráfér) egy pendrive-ra és azt dugja a televízióba. Ha a pendrive-ot tönkretenné a televízió, még mindig megmaradnak a felvételei sértetlenül a külső vincseszteren.

Kétféle módon másolunk: DVD lemezre DVD videó formátumban, ez kifejezetten asztali DVD lejátszókhoz készül és h.264-es mpeg4 kódolású fájlos formátumban, ami kifejezetten PC-re, személyi számítógépes felhasználásra készül. Ennek garantáljuk tehát a hibátlanságát megfelelő lejátszóprogram, ill. codec-ek megléte esetén. Az okostelevíziók a gyártók üzletpolitikai elképzelései szerint rengeteg típusban kerülnek forgalomba és típusonként eltérő bizonyos video formátumok lejátszásának támogatása. Ez látszólag teljesen hektikus, nem függ a televízió korától, vagy árától. Lehet, hogy egy idősebb, olcsóbb készülék teljesen gond nélkül lejátsza a másolatainkat, ugyanakkor egy vadonat új, drága modell pedig egyáltalán nem. Utóbbihoz elképzelhető, hogy később ad ki a gyártó egy ún. firmware frissítést, amivel már tudni fogja a televízió a megfelelő formátum lejátszását. Érthető tehát, hogy ilyen körülmények között nem tudjuk szavatolni az elkészült felvételek gond nélkül történő lejátszását egyetlen televízión sem.