Másolatok formátuma

“Lehetne váltottsor mentesítetten (deinterlanced), 50 fps-en felvételt ledigitalizálni nagy felbontáson (1440p-re vagy nagyobb)? Hogy például a YouTube-ra feltöltve ne legyen 25 fps a felvétel és hogy ne legyen túl homályos, pixeles nagy felbontású kijelzőkön.

Üdv.
Attila”

Kedves Attila,

A forrást nem jelölte meg, de feltételezem, hogy régebbi SD felvételről beszélünk.

A fizika törvényei miatt a felvétel minden esetben “homályos” lesz. Egyszer a másolás folyamán már az analóg részen elszenved egyfajta minőségromlást az anyag, amit ugyan próbálnak a digitális képjavító eljárások valamennyire pótolni, de tökéletesen nem lehet. Aztán az analóg-digitális átalakítás során romlik a minőség. Ez utáni fázisban a rögzítés során tömörítés történik, ami megint csak óhatatlan minőségromlással jár. Ez után ha feltöltjük a Youtube-ra a kész anyagot, ismét egy jelentős minőségrontással számolhatunk, hiszen a Youtube tömörítő algoritmusai azt hivatottak intézni, hogy a videó minél nagyobb tömörítéssel zökkenőmentesen lejátszható legyen akár alacsony sávszélesség mellett is. Elérkeztünk a megjelenítő problematikájához. Egyes televíziók tudják azt, hogy felskáláznak fullHD-re, 4k-ra tartalmakat, de ez sem oldja meg a “homályos” kép problémát. A régi katódsugárcsöves (CRT) televíziók felbontása a rögzített anyagok formátumával közel azonos volt, elmondhatjuk, hogy natív módon tudtuk a felvételeket megtekinteni rajtuk, ettől tűnt a kép olykor tűélesnek. A mai LCD technológiát használó, nagyfelbontású televíziókon ezek a felvételek eleve homályosabban jelennek meg. A kép szétnyújtásával (sztreccselés) egész képernyős megjelenítésre pedig ez a homályosság csak tovább nő. Az eljárás ebben az esetben resize, ami egy egyszerű méretnövelés. Az Ön által javasolt eljárás resample, ami a forrásanyag átkódolásával jár. Nem egyszerű méretnövelés, hanem átszámolásra kerülnek a képpontok. Ez elméletben jobb minőséget ad abban az esetben, ha a forrásanyag és a készítendő végső anyag felbontása nem áll nagyon messze egymástól. Ebben az esetben azonban ha SD anyagot szeretnénk HD, vagy még magasabb felbontású anyagra méretezni, gyakorlatilag sok különbséget nem fogunk tapasztalni a televíziók által szétnyújtott, majd minimális képjavítást alkalmazó megoldásával szemben.

A fentiekből látható tehát, hogy a felbontás felskálázása nem megoldás a “homályos” kép problémájára. Erre nincs valós megoldás, csak ún. vakítások vannak, amiket egyes digitalizáló cégek (vagy kalózok) a laikus megrendelők felé igyekeznek kommunikálni, ezzel becsapva őket.

Nem szeretnénk tehát vállalni ilyen jellegű munkát, mert nem tudnánk biztosítani Önnek az Ön által elvárt minőséget a fentiek fényében.
Az általunk elkészített formátumról itt talál tájékoztatást:
https://emlekmentes.hu/videokazetta-digitalizalas/ 
Mi ezt tudjuk tehát elkészíteni Önnek.

Üdvözlettel:
Balogh Zsolt
Emlékmentés.hu


Friss híreink

Emlékmentő felhő csomagjaink

2 - 4 - 6 GB
80 - 150 - 200 GB

– 24/7 rendelkezésre állás
– webes fájlkezelő felület
– fel- és letöltés
– mobiltelefonos applikáció
– opcionális FTP lehetőség

Részletek

Megrendelőink visszajelzései

Bodó Alexandra

Kedves Zsolt!

Sikeresen letöltöttem mind a 4 videót.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Ha a jövőben is ilyen szolgáltatásra lesz szükségünk vagy a baráti körömben valakinek, Önt fogom ajánlani! 🙂
Szép napot!

_____________

Agárdi Péter

Kedves Zsolt,

Nagyon szépen köszönjük. Szuper lett a digitalizálás.
A kazettákért majd személyesen fogok elmenni

_____________

Horváth Pál

A video kazettákról készült digitális másolatot letöltöttem a felhő tárhelyükről, a másolatok jók lettek, jobb minőségűek mint amire számítottam több mint húsz év után. Köszönöm a munkáját.

_____________

S. K. Zsuzsanna

Kedves Zsolt!

Szeretném megköszönni a gyors és nagyszerű munkáját, sikerült letöltenünk mindet. Rengeteg emlékünket sikerült az Ön munkájával az enyészettől megmenteni!

(Engedéllyel közzétéve.)