Másolatok formátuma

“Lehetne váltottsor mentesítetten (deinterlanced), 50 fps-en felvételt ledigitalizálni nagy felbontáson (1440p-re vagy nagyobb)? Hogy például a YouTube-ra feltöltve ne legyen 25 fps a felvétel és hogy ne legyen túl homályos, pixeles nagy felbontású kijelzőkön.

Üdv.
Attila”

Kedves Attila,

A forrást nem jelölte meg, de feltételezem, hogy régebbi SD felvételről beszélünk.

A fizika törvényei miatt a felvétel minden esetben “homályos” lesz. Egyszer a másolás folyamán már az analóg részen elszenved egyfajta minőségromlást az anyag, amit ugyan próbálnak a digitális képjavító eljárások valamennyire pótolni, de tökéletesen nem lehet. Aztán az analóg-digitális átalakítás során romlik a minőség. Ez utáni fázisban a rögzítés során tömörítés történik, ami megint csak óhatatlan minőségromlással jár. Ez után ha feltöltjük a Youtube-ra a kész anyagot, ismét egy jelentős minőségrontással számolhatunk, hiszen a Youtube tömörítő algoritmusai azt hivatottak intézni, hogy a videó minél nagyobb tömörítéssel zökkenőmentesen lejátszható legyen akár alacsony sávszélesség mellett is. Elérkeztünk a megjelenítő problematikájához. Egyes televíziók tudják azt, hogy felskáláznak fullHD-re, 4k-ra tartalmakat, de ez sem oldja meg a “homályos” kép problémát. A régi katódsugárcsöves (CRT) televíziók felbontása a rögzített anyagok formátumával közel azonos volt, elmondhatjuk, hogy natív módon tudtuk a felvételeket megtekinteni rajtuk, ettől tűnt a kép olykor tűélesnek. A mai LCD technológiát használó, nagyfelbontású televíziókon ezek a felvételek eleve homályosabban jelennek meg. A kép szétnyújtásával (sztreccselés) egész képernyős megjelenítésre pedig ez a homályosság csak tovább nő. Az eljárás ebben az esetben resize, ami egy egyszerű méretnövelés. Az Ön által javasolt eljárás resample, ami a forrásanyag átkódolásával jár. Nem egyszerű méretnövelés, hanem átszámolásra kerülnek a képpontok. Ez elméletben jobb minőséget ad abban az esetben, ha a forrásanyag és a készítendő végső anyag felbontása nem áll nagyon messze egymástól. Ebben az esetben azonban ha SD anyagot szeretnénk HD, vagy még magasabb felbontású anyagra méretezni, gyakorlatilag sok különbséget nem fogunk tapasztalni a televíziók által szétnyújtott, majd minimális képjavítást alkalmazó megoldásával szemben.

A fentiekből látható tehát, hogy a felbontás felskálázása nem megoldás a “homályos” kép problémájára. Erre nincs valós megoldás, csak ún. vakítások vannak, amiket egyes digitalizáló cégek (vagy kalózok) a laikus megrendelők felé igyekeznek kommunikálni, ezzel becsapva őket.

Nem szeretnénk tehát vállalni ilyen jellegű munkát, mert nem tudnánk biztosítani Önnek az Ön által elvárt minőséget a fentiek fényében.
Az általunk elkészített formátumról itt talál tájékoztatást:
https://emlekmentes.hu/videokazetta-digitalizalas/ 
Mi ezt tudjuk tehát elkészíteni Önnek.

Üdvözlettel:
Balogh Zsolt
Emlékmentés.hu


Megrendelőink visszajelzései

“Kedves Zsolt!
Sikerült letölteni a hanganyagot! Köszönöm szépen az “emlékmentést”!
Egy 40 éves, már-már elfeledett hangfelvételt hallgathatunk meg újra. :-D”
(Cs.Nagy Adrienn)

“Sikerült letöltenem, nagyon szépen köszönöm még egyszer! Ez az emlék egy kincs, hálás vagyok hogy sikerült megmenteni.”
(Őszi Alexandra)

“Gyors és professzionális szolgáltatás.”
(Henger Mátyás)

“Nagyon köszönöm a gyors és remek munkáját, ezzel hozzájárult a gyermekem születésnapi meglepetéséhez. A későbbiekben még jelentkezem a másolásra váró kazettáimmal!”
(Dr. Bihariné Jakab Gyöngyi)

“Kedves Zsolt! Szeretném megköszönni a gyors és nagyszerű munkáját, sikerült letöltenünk mindet. Rengeteg emlékünket sikerült az Ön munkájával az enyészettől megmenteni!”
(S. K. Zsuzsanna)

“Először jártam náluk, udvarias és profi kiszolgálást tapasztaltam. A másolatok igényesek és hamar készen lettek. A honlapjuk informatív, sok egyéb jó kis infó is van rajta, nem csak a másolással kapcsolatos dolgok.”
(Krempa Krisztián)

“Nagyon hálás vagyok, mert a feleségem el volt ájulva, mikor meglátta a nagymamáját a felvételen. Csak jókat mondhatok a cégről.”
(Varga József)

“Korrekt lett a másolás, pedig sok kazetta volt. Egy régi orsós szalagot is vittem, teljesen jó lett az is. Szerintem az ára is rendben volt, úgyhogy elégedett vagyok.”
(Máthé Miklós)

“Kedves Zsolt, Nagyon szépen köszönjük. Szuper lett a digitalizálás. A kazettákért majd személyesen fogok elmenni.”
(Agárdi Péter)

“Kedves Zsolt! Sikeresen letöltöttem mind a 4 videót. Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Ha a jövőben is ilyen szolgáltatásra lesz szükségünk vagy a baráti körömben valakinek, Önt fogom ajánlani! ? Szép napot!”
(Bodó Alexandra)

“A videót letöltöttük, tökéletes. Csodás perceket okozott, köszönjük a munkáját, szaktudását.”
(D. Mária)